header-stad-home-deepbluesecurity

Cyber veiligheid

Het Wilde Westen van de 21ste eeuw is niet met je voeten te betreden – dat kan alleen met een muis. En dit Wilde Westen is geen verafgelegen droombeeld, maar het kan een directe bedreiging zijn voor iedereen daarbuiten en voor hun cyberveiligheid. Het gaat hier natuurlijk om het dark web, de ongeziene afdeling van het internet. De plek waar alles kan, en men struikelt over de illegale activiteiten. Nog altijd groeit het internet op schrikbarend tempo, en ook het dark web krijgt steeds meer gebruikers. Daarom is het noodzaak om zich meer te verdiepen in deze speciale plek, en in de steeds verder gaande gevolgen die het met zich meebrengt voor de cyberveiligheid. Hier leggen wij uit was het precies is, en wat wij van DeepBlue ermee kunnen.

assisting-deepblue-1

Cyberveiligheid en verschillende weblagen

Het internet bestaat uit drie delen: ten eerste is er het zogeheten ‘clear web’, waar de meeste mensen dagelijks mee te maken hebben. Dit zijn publieke websites en gegevens, die men makkelijk met zoekmachines kan opzoeken. Maar dat bedraagt slechts 4 % van alle gegevens op het internet! Groter is de klomp informatie waar zoekmachines niet bij kunnen – bijvoorbeeld informatie waar een abonnement voor benodigd is, of legale en medische databases. Daarna is er dan het bekende dark web: dit is informatie die met allerlei trucjes actief probeert niet gevonden te worden, en nieuwsgierige ogen buiten de deur te houden. Dit is natuurlijk perfect voor bijvoorbeeld klokkenluiders en vrijheidsactivisten onder repressieve regimes, maar helaas ook voor allerlei criminelen die de cyberveiligheid bedreigen.

Cyberveiligheid en het dark web

Eén van de redenen waarom het dark web zo bedreigend is, is de grote omloop van illegale software die criminelen daar kunnen verhandelen. Zo is er een grote omloop aan zogeheten ‘ransomware’, software die helpt bij het uitvoeren van cyberaanvallen, aan manieren om communicatie en data te versleutelen, of aan databases vol met internetgegevens van nietsvermoedende gebruikers. Die kunnen overal vandaan komen – zelfs klantgegevens van de Apenheul zijn niet veilig gebleken!

pentest

Het Dark Web is zo bezien niet alleen een soort Wilde Westen, maar ook een gigantische wapenkamer met een enorm arsenaal aan potentiële gevaren. Daarom is het belangrijk, net als bij fysieke wapens, om goed op de hoogte te zijn van alle gegevens en software die daar verhandeld wordt. Alleen zo kan je je optimaal tegen dit soort vijanden beschermen – zoals het aloude adagium luidt, know your enemy.

Dark web als deel van de oplossing

Dat is ook de reden waarom wij van DeepBlue ons interesseren in deze plek. Onze veiligheidsexperts kennen het dark web goed, en weten waar de klantenrisico’s zich ophouden. Zo kunnen we goed in kaart brengen welke schadelijke informatie in omloop is, en ons daar tijdig tegen wapenen. Daarnaast hebben we veel andere specialistische kennis in huis, die een bedrijf kan helpen om de cyberveiligheid te verhogen – dat gebeurt al met simpele maatregelen zoals een doordringende voorlichting aan alle werknemers, of een grondige check of alle beveiliging up-to-date is. Alleen zo kan voorkomen worden dat op een dag bij het wakker worden opeens blijkt, dat alle gegevens op straat liggen. Voor meer informatie, schroom vooral niet om contact met ons op te nemen. Zo blijft voor u het nieuwe Wilde Westen wat het hoort te zijn: een ver-van-uw-bed-show.

Get in touch

Send
header-stad-home-deepbluesecurity

This website uses cookies

We use cookies to improve your experience. Read more

Close