Door op ‘Alle cookies accepteren’ te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacyverklaring voor meer informatie.
cyberbeveiliging financiële sector
January 26, 2024
LEES TIJD:
3
MINUTen

Een nieuwe cyberstrategie voor de financiële sector

2024 | Een nieuwe cyberstrategie voor de financiële sector

Mede vanwege zijn hoge economische waarde en enorme hoeveelheid aan data en bezittingen, vormt de financiële sector een verleidelijk doelwit voor cybercriminelen.

Aan de andere kant is de financiële sector van cruciaal belang voor de samenleving, vrijwel ieder proces, van sparen en lenen tot ontwikkeling en internationale stabiliteit is afhankelijk van een goed functionerende financiële sector

Het is banken en verzekeraars er dan ook alles aan gelegen zich goed te wapenen tegen de hedendaagse risico’s en mede daarom is het van belang te kijken naar de trends en veranderingen in het cyber-landschap.

Trends voor 2024 en verder:

Kwantumcomputers en Encryptie

Kwantumcomputers vormen een aanzienlijke dreiging voor de huidige encryptietechnieken in de financiële sector. Hun vermogen om traditionele encryptie algoritmen, zoals RSA en ECC, te kraken, kan enorme gevolgen hebben voor de beveiliging van gevoelige financiële gegevens. Om deze risico's te mitigeren, is het essentieel om tijdig over te stappen op kwantum-resistente encryptiemethoden, zoals ‘lattice-based’ of ‘hash-based’ cryptografie. Deze methoden bieden weerstand tegen de rekenkracht van kwantumcomputers en zorgen voor een langdurige bescherming van data.

Phishing Campagnes op Basis van AI

AI (Artificial Intelligence) wordt steeds vaker ingezet in geavanceerde phishing-aanvallen, waardoor deze moeilijker te detecteren zijn. Het gebruik van AI maakt het mogelijk om geheel geautomatiseerd zeer overtuigende en bijna niet van echt te onderscheiden nepberichten en websites te genereren die specifiek gericht zijn op individuele doelwitten. Om deze dreiging tegen te gaan, is het noodzakelijk om geavanceerde detectiesystemen te implementeren die gebruikmaken van machine learning en gedragsanalyse om afwijkende patronen en verdachte activiteiten te identificeren. Daarnaast is bewustwording en training van medewerkers cruciaal, zodat zij de kenmerken van AI-gestuurde phishing berichten kunnen herkennen en rapporteren. Herhaling is hier het sleutelwoord.

Geopolitieke Onrust

De huidige geopolitieke onrust in de wereld zal voorlopig nog aanhouden en heeft directe gevolgen voor de cyberveiligheid in de financiële sector. Het verhoogt het risico op cyberaanvallen vanuit statelijke actoren of groeperingen die politieke of economische motieven hebben en instabiliteit willen creëren. Om deze dreiging het hoofd te bieden, is het belangrijk om een gedegen cyberintelligence strategie te hanteren. Dit houdt in dat financiële instellingen actief informatie moeten verzamelen over dreigingen, kwetsbaarheden analyseren en snel kunnen reageren op incidenten. Bovendien is het essentieel om samen te werken met elkaar en nationale en internationale veiligheidsorganisaties.

Aanvallen via Derde Partijen (Toeleveranciers)

De financiële sector is in hoge mate afhankelijk van derde partijen, zoals toeleveranciers en serviceproviders. Dit maakt hen kwetsbaar voor supply chain-aanvallen. Het is belangrijk om de cybersecurity van deze derde partijen grondig te beoordelen en te monitoren. Dit kan door middel van regelmatige audits, het delen van dreigingsinformatie en het opstellen van strikte contractuele eisen met betrekking tot cybersecurity. Daarnaast is het essentieel om incidentresponsplannen te ontwikkelen en klaar te hebben die ook de samenwerking met derde partijen omvat.

Insider Threats

Bedreigingen van binnenuit, ofwel insider threats, zijn een van de moeilijkste cybersecurity-uitdagingen. Medewerkers met toegang tot kritieke systemen kunnen bewust of onbewust schade toebrengen. Om dit risico te minimaliseren, is het belangrijk om een strikt beleid voor toegangscontrole en gebruikersbeheer te implementeren. Denk hierbij aan het principe van de minste privileges, continue monitoring en logging van gebruikersactiviteiten en het regelmatig herzien van toegangsrechten. Een goede onboarding en offboarding policy mag niet ontbreken. Daarnaast is het cruciaal om een cultuur van veiligheidsbewustzijn te creëren en medewerkers te trainen in het herkennen van verdachte activiteiten en goed gedrag aan te moedigen.

Deepblue cybersecurity

Een goede cyber veiligheid is een continu proces. Implementeer processen en protocollen en zet het bovenaan de agenda. DeepBlue heeft specialisten in huis die u kunnen assisteren bij ieder gewenst vraagstuk. Neem contact met ons op om te zien wat wij voor u kunnen betekenen.

Voor advies of meer informatie, nodigen we u uit om contact op te nemen via:

Contact: +31 (0)70-800 2025

Of lees meer op: DeepBlue Security & Intelligence

Klaar om te beginnen?

Als het om cyber security gaat, zijn wij uw beste keuze

Contact