Door op ‘Alle cookies accepteren’ te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons privacyverklaring voor meer informatie.
Outlook cybersecurity bedrijfsbeveiliging phishing
March 21, 2024
LEES TIJD:
3
MINUTen

Microsoft Outlook als aanvalsvector

Microsoft Outlook

een van de pijlers van de Microsoft Office-suite, dient als primair communicatiemiddel voor heel veel organisaties over de hele wereld. Het uitgebreide gebruik ervan voor e-mailcorrespondentie, plannen van vergaderingen en diverse andere organisatorische taken maakt het tot een cruciale toepassing binnen bedrijfsomgevingen en dus een uiterst geschikt aanvalsoppervlak voor kwaadwillende. Gezien de cruciale rol van de applicatie in de dagelijkse bedrijfsvoering kan zelfs een kleine onoplettendheid leiden tot aanzienlijke schade.

Dit artikel gaat dieper in op de verschillende aanvalsvectoren die verband houden met Microsoft Outlook en beschrijft de mogelijke zwakheden vanuit het gezichtspunt van een gewone gebruiker.

Phishing- en social engineering-aanvallen

Een van de meest voorkomende bedreigingen via Outlook, is phishing. Aanvallers maken misleidende e-mails die legitieme communicatie nabootsen, met als doel gebruikers te misleiden om gevoelige informatie achter te laten of kwaadaardige code uit te laten voeren. Phishing-aanvallen maken vaak gebruik van geavanceerde social engineering-technieken, waarbij vertrouwen wordt uitgebuit om gebruikers acties te laten ondernemen die de cyberveiligheid van een organisatie ernstig kunnen beschadigen. Aanvallers maken hierbij steeds vaker gebruik van generatieve AI-tools om hun aanvallen krachtiger te maken.

Distributie van malware

De e-mailfunctionaliteit van Outlook is een veelgebruikt kanaal voor de verspreiding van malware. Cybercriminelen kunnen malicieuze bestanden aan e-mails toevoegen of links insluiten die naar met malware beladen websites leiden. Door deze bijlagen te openen of op deze links te klikken, kan malware zoals ransomware, spyware of keyloggers stilletjes op het systeem van de gebruiker worden geïnstalleerd, waardoor aanvallers toegang of controle tot de doelsystemen kunnen krijgen.

0-day Kwetsbaarheden in de software van Outlook misbruiken

Outlook is, net als elke andere software, gevoelig voor kwetsbaarheden die voortkomen uit code-, of ontwerpfouten. Aanvallers kunnen deze nieuwe kwetsbaarheden misbruiken om willekeurige code uit te voeren op uw systemen, bevoegdheden te escaleren of ongeautoriseerde toegang te krijgen tot gevoelige gegevens. Dergelijke exploits kunnen zich richten op bijvoorbeeld bufferoverflows of onjuiste authenticatiemechanismen in Outlook.

Man-in-the-Middle-aanvallen (MitM).

MitM-aanvallen kunnen de communicatie tussen Outlook-clients en -servers onderscheppen en mogelijk aanpassen. Aanvallers die zich tussen de communicerende partijen bevinden, kunnen e-mailverkeer afluisteren of manipuleren, toegang krijgen tot gevoelige informatie of kwaadaardige inhoud in de communicatiestroom injecteren. Bedenk maar eens de mogelijkheden…

Accountovername via het verzamelen van inloggegevens

‘Credential harvesting’-aanvallen zijn bedoeld om de Outlook-inloggegevens van gebruikers te bemachtigen. Via verschillende technieken, waaronder phishing, keylogging of het misbruiken van beveiligingsproblemen, kunnen aanvallers toegang krijgen tot Outlook-accounts, waardoor ze zich kunnen voordoen als de originele gebruiker, toegang kunnen krijgen tot eventueel vertrouwelijke communicatie en ook aanvallen binnen een organisatie verder kunnen verspreiden.

Exploitatie van Outlook-regels en waarschuwingen

De regels en waarschuwingen van Outlook, bedoeld om e-mailbeheer te vergemakkelijken, kunnen door aanvallers worden misbruikt om kwaadaardige activiteiten te verbergen. Door regels te configureren die bepaalde e-mails automatisch naar verborgen mappen verplaatsen, kunnen aanvallers toegang behouden tot een gecompromitteerd account zonder medeweten van de gebruiker.

Third party plugins

De functionaliteit van Outlook kan worden uitgebreid met invoegtoepassingen van derden, soms heel handig, maar deze integraties kunnen ook beveiligingsrisico's met zich meebrengen. Schadelijke, slecht beveiligde of gecompromitteerde invoegtoepassingen kunnenongezien en onopgemerkt ongeautoriseerde acties uitvoeren, zoals het verkrijgen van toegang tot en het exfiltreren van gevoelige gegevens. Let dus goed op welke plugins er actief zijn en controleer deze waar mogelijk op eventuele zwakheden.

Minimaliseer de risico’s

Om u tegen deze aanvalsmogelijkheden te beschermen, dienen uitgebreide beveiligingsmaatregelen geïmplementeerd te worden. Denk hierbij aan regelmatige awareness trainingen voor gebruikers, moderne oplossingen voor het filteren en scannen van e-mail, tijdige patches en updates van Outlook en gerelateerde software installeren, strikt beheer van invoegtoepassingen (plugins) van derden en het gebruik van meervoudige authenticatie om gebruikersaccounts te beschermen.

Outlook cybersecurity bedrijfsbeveiliging phishing

De centrale rol van Microsoft Outlook in de communicatie binnen uw organisatie maakt het een belangrijk doelwit voor cyberaanvallen. Het begrijpen van de potentiële aanvalsvectoren die verband houden met Outlook is cruciaal voor het ontwikkelen van effectieve verdedigingsmechanismen. Door deze vectoren onder de loep te nemen vanuit het perspectief van uw dagelijkse gebruikers, kan uw organisatie beter anticiperen op steeds meer geavanceerde aanvallen en de risico’s aanzienlijk beperken.

Voor advies of meer informatie, nodigen we u uit om contact op te nemen via:

Contact: +31 (0)70-800 2025

Of lees meer op: DeepBlue Security & Intelligence

Klaar om te beginnen?

Als het om cyber security gaat, zijn wij uw beste keuze

Contact